اسکن و طراحی کفی طبی
اسکن و طراحی کفی طبی پا
پا شامل ترکیبی بسیار پیچیده از ساختارهایی است که باعث ایجاد تعادل، ثبات، حرکت، تحمل وزن و جذب ضربه میشوند. فعالیت هماهنگ استخوانها، عضلات، رباطها، تاندونها، رگهای خونی، اعصاب، پوست و بافت نرم مکانیسم پیچیدهای ایجاد میکند که اجازهی راه رفتن، دویدن و .... را به ما میدهد.
پا به سه بخش تقسیم میشود و هرکدام از این بخشها عملکرد خاصی دارند. این سه بخش شامل: جلوی پا (forefoot) بخش میانی پا (mid foot) و بخش پشتی پا (hind foot) هستند.
پای هر انسان از چند قوس تشکیل شده است قوس کف پای هر انسان با دیگری متفاوت است. اختلال در وضعیت این قوس ها بر پا، زانو، لگن، کمر و تا گردن و شانه ها تاثیرگذار است . لازم به ذکر است قوس کف پای هر کس با دیگری متفاوت است و ساخت و تحویل یک کفی طبی یکسان برای افراد متفاوت کار صحیح و عاقلانه ای نمی باشد.
امروزه برای ساخت کفی های طبی از دستگاه های اسکنر کامپیوتری استفاده می شود. این دستگاه ها روش تشخیصی مناسبی را برای درمانگران فراهم می نماید. اسکن دیجیتالی کف پا، یک ارزیابی کامل و جامع از کف پای بیمار به همراه دیگر عوامل حائز اهمیت، ارائه می دهد.
از این دستگاه های اسکنر میتوان اطلاعاتی از قبیل زیر را استخراج نمود
- آنالیز بیومکانیکی کف پا و اختلالات در نحوه ی راه رفتن مانند چرخش داخلی پنجه
- تشخیص و تعیین نقاط حساس در پای افراد دیابتی
- تشخیص مناطق مستعد برای ایجاد پینه و میخچه
- تنظیم نحوه ی توزیع وزن در کف پا، در افراد مبتلا به بیماریهای کف پایی از قبیل صافی کف پا، قوس پای زیاد، متاتارسالژیا و ...
- آنالیز مرکز تعادل بدن حین ایستادن
- ابعاد دقیق آنتروپومتری کف پا
- آنالیز کامل توزیع وزن در کف پا حین راه رفتن
دقت کفی های طبی که به روش اسکن کامپیوتری ساخته می شوند بسیار بالا می باشد . چون ساخت این کفی ها به این روش با ارزیابی هر سه قوس کف پا و تعیین نقاط فشار و مشخص کردن نقاط مستعد به درد انجام می پذیرد.
ساخت کفی طبی به کمک دستگاه های اسکنر شامل مراحل زیر می باشد:
1. مرحله اول معاینه پا توسط درمانگر و گرفتن اسکن استاتیک و داینامیک
2. مرحله دوم ارزیابی و انالیز اسکن کف پایی توسط درمانگر آموزش دیده و سپس ارسال اطلاعات اسکن به دستگاه
3. مرحله سوم اسکن سه بعدی
4. مرحله بعدی ارائه اطلاعات تکمیلی به دستگاه جهت ساخت کفی طبی بر اساس اسکن ها و معاینات انجام شده و ساخت کفی طبی به کمک دستگاه CNC (دستگاه تراش)
اسکنر کف پایی و اسکنرهای سه بعدی در اختلالات زیر کاربرد فراوانی دارند
- کف پای صاف
- خار پاشنه
- گودی کف پا
- متاتارسالژیا
- دردهای سینه پایی
- میخچه و پینه
- سندروم مورتون
- خواب رفتگی انگشتان کف پا
- دیابت و پای دیابتی
- متاتارسوس ادداکتوس
- عدم تعادل حین راه رفتن
طراحی و ساخت کفی های طبی و صندل و کفش های طبی در کلینیک ما بر اساس استفاده از اسکنر کف پایی و زیر نظر کارشناسان متخصص انجام می پذیرد. ضمنا کفی های طبی ساخته شده توسط این مرکز شامل گارانتی دو ساله نیز می باشد.
کلینیک ارتوپدی فنی تکنوفوت
نویسنده: علی اصغر شفیع زاده
کارشناس ارتز و پروتز
ارگونومیست